Kunstwerk De Wilde Deerne
Ben jij de kunstenaar(s) die het kunstwerk ter herinnering aan de Wilde Deerne gaat ontwerpen en realiseren?
‘De Wilde Deerne is een historisch verhaal met lessen voor de toekomst’
Ontwikkel en realiseer een permanent kunstwerk in de openbare ruimte, aan de voet van de Peperbus ter nagedachtenis aan De Wilde Deerne van Zwolle. Het kunstwerk zal op 18 december 2019, de geboortedag van Anna Maria Jennaert, op feestelijke wijze samen met de inwoners van Zwolle onthult worden.
Inleiding
Op 26 juli 1717 werd in de bossen rond Zwolle een meisje van ongeveer 18 jaar oud gevangen. Zij was slechts gekleed in lompen die rond haar lichaam waren gebonden. Haar huid was ruw en donker van het vuil. Zij kon niet praten maar stootte ongearticuleerde klanken uit. Het meisje werd naar Zwolle gevoerd. Hier werd zij gekleed en gevoed en kreeg zij onderdak van de waardin van het logement De Misverstand, gelegen aan de voet van de Peperbus. Het meisje was een bezienswaardigheid met een geheimzinnige geschiedenis die aanleiding gaf tot speculaties over haar herkomst. Na verloop van tijd bleek dat het ging om de Antwerpse Anna Maria Jennaert die op jonge leeftijd was ontvoerd.
Voor zover bekend is Anna Maria het enige wolvenkind uit de Nederlandse geschiedenis. Zij staat symbool voor de wijze waarop wij als Zwolse samenleving zorg hebben gedragen voor mensen die het minder goed hebben getroffen en de zorg die wij ook in de huidige en toekomende tijd voor onze medemens dienen te hebben. Daarmee gaat in dit kleine, bijna vergeten verhaal van deze onooglijke verschoppeling een grote levensopdracht voor ons allen schuil. Wolvenkinderen hebben ons geleerd dat beschaving oefening en voorbeeld vergt en dat een tekort aan culturele vorming leidt tot verwildering. Voor mens-zijn en menselijkheid is het leven in gemeenschap met anderen een absolute noodzaak.
Vanwege deze diepere betekenis vormen wolvenkinderen een bron van inspiratie voor kunstenaars, zie bijvoorbeeld de film L’Enfant sauvage van François Truffaut of de tweejaarlijkse Kaspar-Hauser Festspiele in Ansbach. Het verhaal van Anna Maria heeft Wim Coster geïnspireerd tot het onderzoek en het schrijver van het boek “Het Wolfsmeisje’ en onze Zwolse Stadsproductie tot het Muziektheaterspektakel De Wilde Deerne, dat in 2018 in gezamenlijkheid met inwoners uit de stad is uitgevoerd. Daarom is in de beslisnota voorgesteld om Anna Maria Jennaert en de diepere betekenis van haar levensverhaal blijvend te herinneren en te markeren door de oprichting van een kunstwerk als herinnering aan Anna Maria en het bijdragen aan noaberschap/gemeenschapszin in Zwolle.
Doel opdracht
Een permanent kunstwerk ter herinnering aan De Wilde Deerne: Anna Maria Jennaert. Door plaatsing van het beeld aan de voet van de Peperbus wordt een lieu de mémoire gecreëerd. Door de creatie van het kunstwerk te verbinden aan de creatieve sector wordt de kunstzinnige inslag van onze stad zichtbaarder gemaakt en het toeristisch profiel versterkt.
Voorwaarden en Criteria
VOORWAARDEN
Beeldend kunstenaars van 18 jaar en ouder – mits woonachtig, werkzaam of studerend in Zwolle – kunnen een plan indienen. Deze plannen worden beoordeeld door een onafhankelijke commissie. Volgende onderdelen dienen beschreven te worden in het plan:
– Visuele schets van eindresultaat
– Inhoudelijke en artistieke onderbouwing van het gehele plan en de keuzes.
– Tijdspad (van plan naar realisatie)
– Materiaal gebruik en onderhoud
– Plaatsing (aanbeveling in wijze van bevestigen/ plaatsen)
– Ontwikkelingsplan (hoe en waar wordt het beeld ontwikkeld en op welke wijze is het proces voor Zwollenaren te volgen)
CRITERA
1) Aansprekend concept, passend bij Zwolle, passend bij de thematiek van De Wilde Deerne en passend bij de locatie
Wat is de zeggingskracht van het kunstobject in de openbare ruimte? Op welke manier draagt het kunstobject bij aan de belevingswaarde van de openbare ruimte?
2) Voldoende beeldende kwaliteit / zeggingskracht
Is het te realiseren kunstobject artistiek interessant? Spreekt het tot de verbeelding?
3) Voldoende professionaliteit van de maker(s)
Zijn de maker(s)/ professioneel kunstenaar(s) en/of professioneel opgeleid? Beschikken ze over voldoende ervaring voor een goede realisatie van het werk?
4) Draagvlak op de te plaatsen locatie & betrokkenheid bewoners bij realisatie
Is er voldoende draagvlak onder omwonenden en andere betrokken partijen? Hoe wordt dit draagvlak gerealiseerd? Hoe zorgt de makers(s)/ kunstenaar(s) ervoor dat de Zwollenaren worden betrokken en inzicht krijgen in de ontwikkeling en realisatie van het kunstwerk.
5) Realistische begroting
Zijn alle te verwachten kosten voldoende inzichtelijk gemaakt en realistisch? Het gaat om posten m.b.t de realisatie kunstwerk, arbeidsuren kunstenaar maar ook kosten voor verzekering, onderhoud, plaatsing.
6) Realistische planning en uitvoeringsplan
Technische uitvoering, onderhoudsplan, etc.
7) Passend/aanvullend op overige kunstwerken in de openbare ruimte van Zwolle
In hoeverre draagt het te realiseren object bij aan de diversiteit van de collectie van de gemeente Zwolle?
8) Passend bij de gewenste grootstedelijke culturele uitstraling van Zwolle
Heeft het kunstwerk voldoende ‘grootstedelijke’ uitstraling? Zie hiervoor: Achtergrond Informatie.
De kunstenaar(s) dient in het plan een schatting te geven van de te verwachten (terugkerende) onderhoudskosten. De gemeente Zwolle is verantwoordelijk voor deze kosten. De Zwolse Stadsproductie is samen met de kunstenaar(s) verantwoordelijk voor de plaatsing van het kunstwerk en de benodigde vergunningen.
Pitch
Alle plannen, ingediend vóór 30 september, worden beoordeeld door een onafhankelijke beoordelingscommissie. Een selectie wordt gemaakt op basis van de opgestelde voorwaarden en criteria. Maximaal 6 kunstenaars worden uitnodigd om het plan toe te lichten middels een pitch. Op woensdag 9 oktober 2019 pitch je jou/ julie plan aan de beoordelingscommissie.
Datum Pitch: woensdagavond 9 oktober 2019
Indienen projectplan
Het projectplan kan worden ingediend tot maandag 30 september 2019.
In het projectplan geeft de kunstenaar(s) op eigen wijze toelichting op de plannen m.b.t. ontwikkeling en realisatie van het kunstwerk en met in achtneming van de voorwaarden en criteria. Lees hiervoor ‘Voorwaarden en Criteria’.
Deadline: vóór maandag 30 september 2019*
Versturen: het plan dient per mail verstuurd te worden naar kunstwerk@dewildedeerne.nl
*plannen die op- en na 30 september per mail ontvangen worden, worden niet in behandeling genomen.
Budget
Het beschikbare budget voor ontwikkeling en uitvoering van het kunstwerk bedraagt: €35.000. Dit bedrag is incl. materiaal en arbeidsonkosten.
Planning
Uitvraag: t/m zondag 29 september 2019
Deadline insturen concept: maandag 30 september 2019
Bekendmaking kunstenaars voor de Pitch: vrijdag 4 oktober 2019
Pitch door kunstenaars: woensdag 9 oktober 2019
Bekenmaking Kunstenaar: vrijdag 11 oktober 2019
Vervaardiging Kunstwerk: maandag 14 okt t/m 1 dec 2019
Feestelijke onthulling Kunstwerk: woensdag 18 december 2019
Beoordelingscommissie
De plannen ingediend door diverse beeldend kunstenaars alsmede ook de pitch wordt beoordeeld door een onafhankelijke commissie.
Deze commissie bestaat uit een oneven aantal en maximaal 7 leden waaronder:
Merijn Vrij – Adviseur Beeldende Kunst gem. Zwolle
Germa Huijbers – Adviseur Beeldende Kunst gem. Zwolle
Ralph Keuning – Directeur Museum De Fundatie
Wim Coster – Schrijver en Historicus van het boek ‘Het Wolfsmeisje’
Kathi van den Belt – namens Bestuur Peperbus
Lune van der Meulen – Kunstenaar en actrice muziektheaterspektakel ‘De Wilde Deerne’
Boudewijn Koops en Ilona Kevelham – De Zwolse Stadsproductie
Achtergrond informatie
Cultuurnota 2017-2020 – achtergrond informatie
Historisch perspectief Anna Maria Jenneart – De Wilde Deerne – Het boek ‘Het Wolfsmeisje’
Achtergrond informatie community-art voorstelling De Wilde Deerne
Vragen?
Voor vragen kun je mailen naar Boudewijn Koops en Ilona Kevelham. E-mail: kunstwerk@dewildedeerne.nl