Kunstwerk
De Wilde Deerne
Damian Kapojos, 2022
Anna Maria Jennaert, Wolfsmeisje?
Onverwacht verschenen 1717
en weer verdwenen 1718
Dit beeldhouwwerk vormt een blijvende herinnering aan de raadselachtige jonge vrouw die in 1717 op de Agnietenberg in Zwolle werd gevangen. Ze was vuil, kon niet praten en ze leefde van voedsel dat ze in de natuur kon vinden. Het meisje werd naar de stad gebracht, waar de waardin van logement de Misverstand op de Ossenmarkt zich over haar ontfermde. Na verloop van tijd bleek dat deze wilde deerne, zoals ze inmiddels in de volksmond werd genoemd, de lang verloren gewaande Anna Maria Jennaert uit Antwerpen was, die op jonge leeftijd werd ontvoerd. In 1718 is zij herenigd met haar moeder en teruggekeerd naar Antwerpen. Lees meer over het verhaal van Anna Maria op deze website.
Kunstenaar
De Zwolse Damian Kapojos maakt dynamische beeldhouwwerken, variërend van aardewerken beeldjes van 15 cm hoog, tot enorme sculpturen van soms wel vijf meter hoog. Inspiratie voor deze beelden komt onder andere uit zijn achtergrond als vechtsportkunstenaar: de zeggingskracht van het menselijk lichaam staat centraal in zijn beelden, evenals in zijn uitgesproken fysieke werkwijze. Het tot stand komen van een beeld omschrijft hij zelf ook wel als een gebed, een dans of een gevecht. Om zijn materiaal te bewerken is soms warmte nodig, soms beheersing en soms ook brute kracht.
Meer weten over de kunstenaar?
Bezoek zijn website www.damian-kapojos.nl of vind hem op social media @damiankapojos
Boek
Eerder vormde de Wilde Deerne al inspiratie voor het boek ‘Het Wolfsmeisje’.
Op bijzondere wijze beschrijft Zwolse historicus en auteur Wim Coster de geschiedenis van het enige wolfskind dat Nederland heeft gekend. ‘Het Wolfsmeisje’ is een reconstructie van een fascinerend verhaal, maar gaat ook over religie, wetenschap en verbeelding, nieuwsgaring en gerucht, ‘wilde kinderen’ en wolfskinderen. Lees hier meer over het boek.
De Deerne in Museum ANNO
ANNO vertelt de verhalen van Zwolle. In het Drostenhuis worden deze verhalen verteld aan de hand van verschillende Zwolse personages uit het verleden en het heden. Het verhaal van Anna Maria Jennaert is ook onderdeel van deze stadspresentatie, want haar verhaal en de verhalen van andere Zwollenaren zijn bepalend (geweest) voor hoe Zwolle nu is.
Je vindt museum ANNO aan de Melkmarkt 41.